De Torensluis over de Singel is de oudste boogbrug van Amsterdam. Onder het moderne standbeeld van Multatuli op deze brug bevinden zich twee middeleeuwse gewelven.

Stichting De Torensluis zich vanaf 2014 samen met de buurt in voor het openstellen van deze ruimtes zodat buurtgenoten en andere Amsterdammers elkaar hier kunnen ontmoeten voor gezamenlijk activiteiten. 

Deze monumentale ruimten zijn na restauratie door de gemeente vanaf de zomer van 2022 weer te bewonderen.  Om deze ruimten daadwerkelijk te kunnen gebruiken, zijn nog een aantal laatste investeringen nodig.

Waar moet je dan concreet aan denken? De Torensluis wordt geen café, maar zonder basiscomfort wordt het niets. Als je er met een groepje gezellig bezig bent, wil je ook wel een kop koffie of een drankje drinken. Verder bestaat behoefte aan meubilair, audiovisuele middelen en verlichting. Tenslotte hebben we nog een vloer nodig waarop gedanst en gespeeld kan worden.

Voor de realisering doen we beroep op een aantal fondsen en zijn we inmiddels door de eerste ronde van 'Centrum Begroot' van stadsdeel Centrum voor financiële ondersteuning van de beste ideeen en plannen van, voor en door buurtbewoners.  We voldoen aan de spelregels en maken ons op voor de finale stemronde van 17 juni tot en met 18 juli. 

Op deze site kun de ontwikkelingen volgen en op welke manieren je vandaag al je het toekomstig gezellig samenkomen in een kerker kunt ondersteunen.