Stichting De Torensluis die de ruimten exploiteert tot buurthuis, heeft enkele laatste investeringen nodig voor de inrichting tot gebruik.

Stichting de Torensluis heeft in 2022 als huurder de ruimten voor een plek voor de buurt van de gemeente Amsterdam opgeleverd gekregen. Helaas is het nog niet eerder mogelijk geweest om de ruimten af te bouwen en in te richten vanwege o.a. diverse lekkages. Dit jaar gaat het buurthuis dan toch eindelijk open. Voor enkele laatste investeringen tot gebruik doet de stichting graag een beroep op Centrum Begroot.

De Torensluis over het Singel is de oudste boogbrug van Amsterdam. Onder het moderne standbeeld van Multatuli op deze brug bevinden zich twee middeleeuwse gewelven die zich perfect lenen om elkaar te ontmoeten en bijeenkomsten te organiseren voor buurtgenoten. In de twee afzonderlijke werfkelders kunnen in totaal 120 mensen bijeenkomen.

Vrijwilligers van Stichting De Torensluis zetten zich samen met de buurt in voor het openstellen van deze ruimtes. Buurtbewoners met een goed idee voor een gezamenlijke buurtactiviteit kunnen een idee inbrengen om zelf te organiseren. Voorbeelden van activiteiten zijn bijvoorbeeld lezingen, sport- en spelactiviteiten voor kinderen, wijnproeverijen en culturele bijeenkomsten.

De monumentale ruimten van De Torensluis zijn door gezamenlijke inspanning van de Gemeente Amsterdam en Stichting De Torensluis gerestaureerd. Om deze ruimten daadwerkelijk te kunnen gebruiken, zijn nog een aantal laatste investeringen nodig.

Waar moet je dan concreet aan denken? De Torensluis wordt geen café, maar zonder basiscomfort wordt het niets. Als je er met een groepje gezellig bezig bent, wil je ook wel een kop koffie of een drankje drinken. Hierom bestaat de behoefte aan een professioneel koffiezetapparaat, meubilair, audiovisuele middelen, verlichting en een keuken.

De stichting wordt financieel zelfvoorzienend, maar heeft om op te starten de steun van Centrum Begroot nodig. De stichting hoopt op de steun en stemmen van de buurt zodat buurtgenoten snel herinneringen samen kunnen maken in De Torensluis!